Data dodania: 06.12.2019  |  wyświetlenia: 7533
Kulinarny celebryta w Szczechach Wielkich
Okrasa przygotuje regionalnego kartacza
Jak przyrządzany jest kartacz i jakie eksperymenty z mazurską potrawą przeprowadzi Karol Okrasa przekonamy się w najbliższy weekend. Wskazówek kucharzowi w kwestii tradycji kuchni regionalnej udzieli Elżbieta Mieczkowska ze Szczech Wielkich.
Elżbieta Mieczkowska, prowadząca Zajazd Wiejski we wsi Szczechy Wielkie znana jest lokalnej społeczności jako specjalistka kuchni regionalnej. Swoje dania serwuje na co dzień przyjezdnym, gości na festynach, bierze udział w konkursach kulinarnych i zdobywa nagrody. W Regionalnym Festiwalu Runa Leśnego w Piszu ugotowała najlepszą zupę grzybową. Jest specjalistką kuchni z darów ziemi, lasu i jeziora.

Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, gołąbki pieczone po mazursku, kapuśniak wiejski, pieczone ryby i kartacze - to sztandarowe dania Zajazdu. Właśnie kartaczami zainteresował się kucharz Karol Okrasa i postanowił wraz z Elą przygotować to danie w emitowanym na antenie TVP1 programie "Okrasa Łamie Przepisy".


Kartacze - duże pyzy z ciasta ziemniaczanego z farszem. Mogą mieć kształt cygara albo sterowca, stąd pochodzi ich druga nazwa - cepelin. Są jedną ze specjalności kuchni Podlasia i Mazur.
Kartacze są najbardziej niezwykłą potrawą, którą podaje gościom pani Ela - piszą wydawcy programu w zajawce - są olbrzymie. Karol wraz z panią Elą opowiedzą jak przygotować tradycyjnego kartacza, jakie mogą być do niego farsze, a Karol swoim zwyczajem złamie te przepisy. 

Zapytaliśmy właścicielkę Zajazdu Wiejskiego jak doszło do spotkania z kucharzem, czego finałem było zaproszenie do wspólnego gotowania.
Był u nas latem, już wówczas namawiał mnie do programu - mówi Elżbieta Mieczkowska - ale wówczas odmówiłam. Propozycję ponawiał, aż wreszcie 10 listopada przyjechał z ekipą na nagranie. I wspólnie zrobiliśmy tradycyjnego kartacza, takiego jaki podaję swoim gościom. Potem Karol łamał przepis, (co jest konwencją programu-przypis red.) zrobił małe kartacze z farszem z wołowiny przyprawione orientalnymi korzeniami oraz kartacze z farszem rybnym.

Kulinarną kooperację Okrasa-Mieczkowska będzie można zobaczyć 7 grudnia o 13.30 w TVP1 w programie "Okrasa Łamie Przepisy".
Udostępnij artykuł na Facebooku  
Komentuj na Facebooku
Piski Portal Internetowy Piszanin | Wydawca - MASURIA® Krzysztof Szyszkowski | Kopiowanie zawartości bez zgody wydawcy jest zabronione
Polityka Prywatności | Kontakt