REKLAMA
ARTYKUŁ PARTNERA
Jakie witaminy można znaleźć w łososiu?
Łosoś to ryba zaliczana do produktów superfoods, które charakteryzują się wysoką koncentracją składników odżywczych. Zarówno łosoś świeży, jak i łosoś wędzony są bardzo dobrym źródłem białka, zawierają witaminy i cenne minerały. Jakie witaminy znajdziemy w łososiu?
Łosoś – wartości odżywcze

Łosoś to ryba zalecana przez lekarzy i dietetyków ze względu na szerokie korzyści prozdrowotne. W jadłospisie ryby świetnie zastępują mięso, gdyż zwierają pełnowartościowe białko, zasobne we wszystkie aminokwasy egzogenne. Zwiększone spożycie ryb i owoców morza, jako źródło protein w diecie ogranicza podaż nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do powstawania miażdżycy naczyń krwionośnych i tym samym zaburzeń układu sercowo-naczyniowego.

Szczególne znaczenie dla funkcjonowania organizmu jest podaż kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, o działaniu przeciwzapalnym, dlatego ich obecność w diecie wpływa na układ odpornościowy. Dodatkowo wielonienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają pracę mózgu, narządu wzroku i układu nerwowego.

Łosoś obfituje też w ważne składniki mineralne w tym fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo i selen. Jest bogactwem niezbędnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz witamin z grupy B.

Wartości odżywcze łososia w 100 g części jadalnych

  •  Wartość energetyczna: 201 kcal
  •  Białko: 19,90 g
  •  Tłuszcz ogółem: 13,60 g
  •  Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 5,52 g
  •  Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 4,79 g
  •  Kwasy tłuszczowe nasycone: 2,94 g
  •  Cholesterol: 70 mg
  •  Węglowodany: 0,00 g

Łosoś – jakie witaminy zawiera?

Witaminy to związki organiczne, które powszechnie występują w żywności. Najwięcej witamin zawierają produkty pochodzenia roślinnego – warzywa i owoce, jednak szczególną uwagę w kwestii zasobności w te związki należy zwrócić na ryby, w tym łososia np. łosoś MOWI.

Witaminy są niezbędne do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu człowieka oraz katalizują wiele procesów biochemicznych zachodzących w ustroju. Warto podkreślić, że niektóre witaminy człowiek jest w stanie sam syntetyzować, jednak niezbędnym warunkiem w tym procesie jest właściwie zbilansowana dieta.

Łosoś – zawartość witamin


Zawartość w 100 g łososia:

  •  Witamina A: 41,00 µg
  •  Witamina D: 13,00 µg
  •  Witamina E: 2,23 mg
  •  Tiamina: 0,23 mg
  •  Ryboflawina: 0,17 mg
  •  Niacyna: 7,50 mg
  •  Witamina C: 1,00 mg

Niedobór witamin, czyli hipowitaminoza może powodować poważne konsekwencje zdrowotne, dlatego należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców oraz wprowadzić do diety produkty pochodzenia zwierzęcego zasobne w witaminy, takie jak łosoś świeży lub łosoś wędzony.

Za co odpowiadają witaminy zawarte w łososiu?

  •  Witamina A – wpływa na prawidłowe widzenie, stan skóry oraz proces wzrostu młodych organizmów.
  •  Witamina D – wykazuje właściwości przeciwkrzywicze, odpowiada za stan gospodarki mineralnej organizmu, rozwój i mineralizację kości i zębów, wzmacnia wchłanianie wapnia w jelitach. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
  •  Witamina E – zwana witaminą młodości i płodności. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wspiera regenerację tkanek, poprawia pracę wątroby, opóźnia procesy starzenia i ogranicza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Uczestniczy w procesach rozrodczych.
  •  Tiamina (witamina B1) – bierze udział w przemianach węglowodanów, niezbędna do prawidłowej pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego i układu nerwowego.
  •  Ryboflawina (witamina B2) – uczestniczy w prawidłowej pracy narządu wzroku, odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego i systemu immunologicznego. Wpływa na stan skóry, a niedobór objawia się powstawaniem zajadów w kącikach ust.
  •  Niacyna (witamina PP) – uczestniczy w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów. Wpływa na stan nabłonka skóry i układu pokarmowego. Przyspiesza usuwanie nadmiaru cholesterolu z tętnic oraz metabolitów związków purynowych.

Warto dodać, że łosoś obok wysokiej zawartości składników odżywczych jest też bardzo wdzięcznym produktem do obróbki kulinarnej. Można go piec w piekarniku, grillować, jest wykorzystywany jako dodatek do makaronów i past do smarowania. Pieczony łosoś świetnie sprawdzi się także w sałatkach, a najlepsza sałatka z pieczonym łososiem i makaronem to prosty, włoski przepis, którego każdy powinien spróbować.
Piski Portal Internetowy Piszanin | Wydawca - MASURIA® Krzysztof Szyszkowski | Kopiowanie zawartości bez zgody wydawcy jest zabronione
Polityka Prywatności | Kontakt