REKLAMA
klik
klik
Data dodania: 09.09.2014  |  wyświetlenia: 108346  |   ROZWIŃ TREŚĆ ARTYKUŁU
Grzybowe potrawy popijali żurawinówką
Puszcza Piska jest największym kompleksem leśnym na Mazurach, obfitującym w różnorodne dary. To prawdziwy raj dla grzybiarzy, zbieraczy jagód, jeżyn i borówek. Produkty te królowały podczas „V Regionalnego Festiwalu Runa Leśnego”, który odbył się 6 września w Piszu.

Tegoroczną imprezę poprowadził dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej. Oprócz konkursów, m.in. na najlepszą potrawę z grzybami i najlepszą leśną nalewkę, oraz pokazów związanych z promowanymi produktami, wydarzeniu towarzyszyły liczne atrakcje – kiermasze rękodzieła i tradycyjnych wyrobów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, pokazy rzemieślnicze oraz okolicznościowe wydarzenia kulturalne – koncerty, prelekcje, pokazy filmów. Odbyło się również ogólnonarodowe czytanie "Trylogii" Sienkiewicza.

Wśród kucharzy zawodowych wygrała Marzena Gąska z OiO "Stary Folwark" w Tumianach. Ośrodek ten przygotował zupę krem z borowików i polędwiczki z grzybami leśnymi. O tytuł najlepszej nalewki walczyło ponad 20 trunków z przeróżnych roślin od czarnego bzu, przez maliny po szyszki. Wygrała nalewka żurawinowa Hanny Modzelewskiej z Rostek. Pierogi z nadzieniem mięsnym z nutą grzybową z Orzysza były najlepszym daniem kucharzy amatorów, a najlepszą zupę grzybową ugotowała ekipa Domu Weselnego Li-Mar Marianna Lipińska z Pisza. Zwycięzcy otrzymali puchary marszałka województwa.

Udostępnij to zdjęcie na Facebooku  
Opinie i komentarze

Komentarze

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj Komentarz

5000
Piski Portal Internetowy Piszanin | Wydawca - MASURIA® Krzysztof Szyszkowski | Kopiowanie zawartości bez zgody wydawcy jest zabronione
Polityka Prywatności | Kontakt