Data dodania: 02.11.2021  |  wyświetlenia: 1621
Domowe probiotyki z naszej piwnicy
Tajniki kiszonek poznali uczestnicy warsztatów w Karwiku
Domowe probiotyki czyli wariacje na temat kiszonek z warzyw, owoców i nie tylko były tematem warsztatów zorganizowanych przez Mazurskie Centrum Aktywności Lokalnej Karwik.
O zaletach domowych kiszonek wiedziały doskonale już nasze prababki. Przez wiele lat tradycyjne metody konserwacji żywności uważane były za przeżytek i praktykowane przez nielicznych. Na szczęście znów powracają do łask. Dlaczego? Bo świadomość z korzyści, które niosą ze sobą produkty poddane procesowi kiszenia są nieocenione.
Kiszenie podnosi wartość odżywczą i nadaje nowe walory smakowe - wylicza Małgosia Meller z Fundacji Kultywator, prowadząca warsztaty w Karwiku - kiszonki usprawniają pracę jelit, a żywność ukiszona jest łatwiejsza do strawienia. Produkt ukiszony zawiera mniej cukru, więcej witamin - C, B i PP a także makro i mikroelementów. Zatem kiszonki poprawiają nasze zdrowie. Są też starym sprawdzonym sposobem konserwowania żywności i długotrwałego przechowywania ich w okresie zimowym.
Oprócz wiedzy na temat dobrodziejstw kiszonek uczestniczki nabyły również praktyczne umiejętności kiszenia buraków.



Do zrobienia wartościowej kiszonki potrzebujemy odpowiednie naczynie, np. szklany słoik, przyprawy, wodę z solą niejodowaną i wybrany produkt do kiszenia - kontynuuje prowadząca - Przepis na kiszone buraki jest prosty, zachęcam do zrobienia go. Czytelnikom Piszanina przesyłam swój sprawdzony. Na zdrowie!

Najważniejszą rzeczą jest odpowiednia ilość wody - mówi jedna z uczestniczek - właśnie odkryłam dlaczego moje buraki zawsze pleśniały. Warstwa wody musi być ponad burakami, nic nie może wystawać. Słoik zostawiamy niedokręcony, nadmiar płynu wycieknie. Po kilku dniach uzupełniamy go i odstawiamy kiszonkę w chłodne miejsce.

Buraki były tematem pierwszego dnia warsztatów, drugiego - kapusta.


Przygotowaliśmy 130 kg kapusty, odmiana Kamienna głowa - mówi Dariusz Kiński, sołtys Karwika - Poszatkowaliśmy i ubiliśmy w dwóch 50 litrowych dębowych beczkach.


Małgosia Meller opowiadała o tradycyjnym kiszeniu kapusty, instruowała uczestników w kwestiach proporcji, ale jak się okazuje wiele pań pamięta tę piękną starą tradycję na tyle dobrze, że udało im się zaskoczyć prowadzącą.

Trzeba krzyknąć zanim zacznie się ubijać kapustę -  mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Karwiku - inaczej się nie ukisi.


Były krzyki, było ubijanie i dużo humoru. Teraz kapusta przejdzie proces fermentacji w ciepłym pomieszczeniu świetlicy w Karwiku. Jak będzie porządnie ukiszona, Karwik będzie dzielił się z chętnymi  - zapowiedział sołtys.
Udostępnij artykuł na Facebooku  
Opinie i komentarze
Ogór

Młode mamy nauczyły się kisić "ogóra" , trzymają się ów rękami i nogami, nawet im w głowie zamiana na kapustę 💪

Galind

Samo zdrowie tylko ze do takiej surówki gospodynie dodają zwykły cukier , i już po zdrowiu. To u kogo ta kapusta. Chciałbym spróbować.

Igor

won z piszanina marudo. nic ci nie pasuje

Chytry dziadek.

Kto chciał ten poszedł.I po co drążyć temat.

amator kiszonej kapusty

Tak by było dawniej ("kto chciał to przyszedł"). Teraz kiedy mamy unię mamy i rozmaitego rodzaju "warsztaty". No a w opisie jest: "uczestnicy warsztatów..."Czyli może w grę wchodzić tak zwane dofinansowanie - dlatego napisałem o grupie docelowej......dziadek

amator kiszonej kapusty

Ja to wszystko rozumiem i popieram ale....Gdzie są młode mamy, które by się tego nauczyły. jak napisano w artykule: "Małgosia Meller opowiadała o tradycyjnym kiszeniu kapusty, instruowała uczestników w kwestiach proporcji, ale jak się okazuje wiele pań pamięta tę piękną starą tradycję na tyle dobrze, że udało im się zaskoczyć prowadzącą." No właśnie o to chodzi, że starsi ludzie doskonale to wiedzą, bo komuna upadła nieco ponad 30 pat temu a w czasie komuny wykonywanie kiszenia kapusty było bardzo popularne. Nietrafiona grupa docelowa?

Igor

won z piszanina marudo

Dodaj Komentarz

5000
Piski Portal Internetowy Piszanin | Wydawca - MASURIA® Krzysztof Szyszkowski | Kopiowanie zawartości bez zgody wydawcy jest zabronione
Polityka Prywatności | Kontakt